keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Joulukalenteri: 17. luukku


Tänään on viikko jouluaattoon ja samalla alkaa Poni-Haassa perinteinen jouluratsastusviikko. Pitkään jatkunut perinne on, että viimeisellä tunnilla ennen jouluaattoa kaikilla tunneilla pidetään vapaatunti, jossa ratsastajat saavat tehdä haluamiaan asioita ja tunnin lopuksi leikitään. Taustalla soi tietysti joulumusiikki ja ratsuilla ja ratsastajilla voi olla jouluisia koristeita. Hoitajat koristelevat yleensä ponien ja hevosten suitset ja osalla voi olla myös kulkusremmit laitettavaksi kaulaan. Monet ratsastajat laittavat kypäräänsä joko tonttulakin tai kuusenkoristeköynnöstä. Tunnin jälkeen tallin yläkerrassa on tarjolla lämmintä glögiä ja piparkakkuja.


Jouluratsastustunnilla on mukava tehdä ponien kanssa vähän erilaisia ja leikkimielisempiä asioita kuin normaalisti. Varsinkin vanhemmat ponit tietävät kyllä, mitä maneesissa soivat joululaulut tarkoittavat ja ne ovatkin innoissaan mukana leikkimässä. Myös hevospuolella esimerkiksi huuto "Talli palaa!" saa hevosiin liikettä, leikkimielisimmät hevosista eivät jää yhtään poneja huonommaksi, mutta kaikki hevoset eivät ihan samalla tavalla ymmärrä leikkimistä kuin ponit. Sen sijaan viesti saa nekin yleensä heräämään, koska mikäpä hevonen voisi vastustaa riemukasta laukkaa kovin kauaa. Tunneilla voi leikkiä monenlaisia asioita ja tässä esiteltynä muutama leikki. Jos haluatte tunneilla kokeilla leikeistä jotain, puhukaa oman opettajanne kanssa, jotta voitte kaikki leikkiä turvallisesti.

Viesti

Lähes kaikkien hevosten ja ponien suosikki, varsinkin kun hoitajat pääsevät joulun pyhinä leikkimään. Viestiä voi leikkiä käynnissä, ravissa, laukassa ja erilaisten tehtävien kanssa. "Perinteisen" laukataan esteen yli maneesin toiseen päähän ja takaisin -viestin sijaan leikkiin saa lisää hauskuutta, kun siihen yhdistää pujottelua, taluttamista, eri askellajeja tai oikeastaan mitä tahansa tehtäviä, mitä keksii. Kuten kaikki muutkin leikit, viesti kannattaa aloittaa askellajissa, jossa tietää varmasti hallitsevansa oman ratsunsa. Silloin leikkiminen on mukavaa.


Talli palaa!

Viestin jälkeen suosituin leikki Poni-Haassa. Leikin perusidea on sama kuin ilman hevosia leikittävässä leikissa "Talo palaa!". Maneesiin merkataan (esimerksiksi kirjaimin tai tötteröin) talleja yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Yksi leikkijä menee keskelle palopäälliköksi ja muut asettuvat talleihin. Kun palopäällikkö huutaa "Talli palaa, pakko vaihtaa!" talleissa olevat leikkijät yrittävät päästä mahdollisimman nopeasti uuteen talliin. Viereiseen talliin ei saa mennä. Myös palopäällikkö yrittää päästä talliin, joten yksi leikkijä jää ilman tallia ja päätyy keskelle palopäälliköksi. Leikkiä voidaan leikkiä esimerkiksi pelkästään käynnissä, joten sen sopii kaikille. Kokeneemmat voivat kokeilla myös ravissa tai laukassa leikkimistä, mutta kuten viestissä, tässäkin kannattaa leikkiä tarpeeksi rauhallisessa vauhdissa, jolloin leikkiminen on mukavaa. Leikissä pitää vain muistaa pitää tarpeeksi pitkät välit muihin leikkijöihin.



Peili

Peiliä leikitään samoin säännöin kuin ilman hevosiakin. Yksi leikkijöitä on peili ja muut yrittävät päästä merkatun rajan yli liikkumalla vain silloin, kun peili ei näe. Mikäli peili näkee jonkun liikkuvan, tämän on palattava takaisin alkuun. Hevosten kanssa voidaan sopia esimerkiksi, että hevosten liikkumiseksi lasketaan vain jalkojen liikkuminen tai peili voi nähdä liikkumisen vasta, kun on kääntynyt kokonaan muita leikkijöitä kohti.

 

Väri

Väriä leikitään samalla tavoin kuin ilman hevosia. Leikkijät asettuvat lähtöviivalle ja yksi leikkijä huutaa jonkin värin ja kuinka paljon saa liikkua. Esimerkiksi "Ne joilla on punaista, saavat liikkua kolme askelta." Liikkumisen määreenä voidaan käyttää vain käyntiaskeleita, mutta jos leikkiin halutaan haastetta, voidaan myös määritellä minkä mittaisia käyntiaskeleita saa ottaa tai saako askeleet ottaa jopa ravissa tai laukassa. Ensimmäisenä määritellyn rajan yli päässyt saa olla seuraava huutamassa värejä.

Jerusalemin suutari

Jerusalemin suutarissa on sama idea kuin ilman hevosia leikittävässä tuolileikissä. Esimerkiksi tötteröistä tehdään ympyrä, jonka ympärillä osallistujat ratsastavat. Tötteröitä on yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Kun musiikki lakkaa (tai musiikin puutuessa joku huutaa esimerkiksi "Hep!") ratsastajat pysähtyvät lähimmän tötterön viereen ja hyppäävät alas. Se, joka jää ilman tötteröä, putoaa pois. Joka kierroksella otetaan yksi tötterö pois, kunnes jäljellä on enää yksi tötterö ja kaksi leikkijää. Viimeiselle tötterölle ensimmäisenä ehtinyt on leikin voittaja.
                     Jerusalemin suutarista on myös toinen versio, jossa ei ole tötteröitä tai muita merkkejä, vaan musiikin pysähtyessä leikkijät hyppäävät alas hevosen selästä vasemmalta, kiertävät hevosen toiselle puolelle ja kiipeävät oikealta hevosen selkään takaisin. Viimeisenä selkään päässyt putoaa aina pois. Tässä versiossa hevosilla on hyvä olla satulat, koska ilman satulaa selkään kiipeäminen varsinkin oikealta puolelta voi olla hankalaa.
                     Esimerkiksi Poni-Haan Lucia-juhlassa on usein nähty Jerusalemin suutari, erilaisin asuin höystettynä. Lucia-juhlassa ratsukot yleensä laukkaavat ennen musiikin loppumista, mutta leikkiä voi leikkiä hyvin myös käynnissä tai ravissa.

 

Muuta mukavaa

Jouluratsastustunneilla voi leikkimisen lisäksi kokeilla muitankin hauskoja asioita, vai mitä sanot näistä? Muista aina kysyä opettajalta lupa näin ja tarvittaessa joku pitämään ponista kiinni.

Ilman satulaa ratsastaminen - Ensimmäisillä kerroilla jo käynnissä pysyminen voi olla riittävä haaste, mutta tasapainon kehittyessä pääsee kokeilemaan kaikkia askellajeja ja myöhemmin jopa hyppäämään. Tai leikkimään yllä kuvattuja leikkejä.

Naistensatulassa ratsastaminen - Vaikkei meillä olekaan käytössä varsinaisia naistensatuloita, voi ponin selässä kääntyä sivuttain niin, että molemmat jalat ovat ponin samalla kyljellä. Alkuun kannattaa olla mukana taluttaja, mutta tasapainon löytyessä ponia voi ohjata näinkin. Kokeneemmat naistensatulassa ratsastajat antavat vinkiksi, että etummainen jalka kannattaa jättää koukussa ponin sään päälle, jolloin selässä on helpompi pysyä. Kysy vinkkiä opettajalta!

Takaperin ratsastaminen - Tässä kannattaa alkuun olla taluttaja mukana, koska takaperin ohjaaminen on yllättävän hankalaa. Kysy aina opettajalta, voiko ratsullasi ratsastaa takaperin, sillä kaikki ponit eivät pidä siitä.

Maailmanympärysmatka - Maailmanympärysmatkassa käännytään ponin selässä täysi kierros ympäri. Esimerkiksi niin, että ensin vasen jalka kaulan yli ponin oikealle puolelle, sen jälkeen oikea jalka selän yli vasemmalle puolelle (ja istutaan siis takaperin), sen jälkeen oikea jalka ponin selän yli vasemmalle puolelle ja lopuksi oikea jalka kaulan yli takaisin oikealle puolelle. Tähän tarvitset jonkun pitämään ponista kiinni.

Taluttaminen - Tunnilla voi myös kokeilla taluttaa ponia esimerkiksi ravissa tai vaikka puomin yli.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti